Jaar:
7de jaar, Se-n-Se en Graduaat
Studiedomein:
Maatschappij en Welzijn
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Duaal

Over deze opleiding

Wat is de studierichting Verzorgende/Zorgkundige Duaal (Se-n-Se)?

Je zit deels nog op de schoolbanken, waar je een algemene vorming krijgt met vakken als project algemene vakken (PAV), moderne talen (Frans of Engels), lichamelijke opvoeding en levensbeschouwelijke vakken. Ook praktijklessen worden op school gegeven. Daarnaast plaatsen we je gedurende de resterende uren met beide voeten midden in de praktijk en dit onder de begeleiding van een mentor op de werkvloer.

Op de werkvloer oefen je verder in wat je op school hebt geleerd, leer je nieuwe vaardigheden aan en vervolmaak je je. Zo leer je onder toezicht van een verpleegkundige de gezondheidstoestand van de cliënt op te volgen en deze te begeleiden bij de activiteiten van het dagelijks leven. Je ondersteunt en verzorgt cliënten en staat in voor lichaamsverzorging, comfortzorg, preventie, gezondheidsopvoeding en logistieke ondersteuning.

In de opleiding leer je samen met de verpleegkundige en cliënt het zorgplan op te stellen waarbij de zorgprioriteiten bepaald worden. Je kan een individueel zorgplan ook uitvoeren en houdt daarbij rekening met geplande onderzoeken, tijdsbesteding, wensen, ... van de cliënt.

Je rapporteert steeds aan de verpleegkundige onder wiens toezicht je werkt.

Je vervult dit opleidingstraject zowel een werkplek residentieel als op een werkplek in de thuiszorg.

Hoe werkt duaal leren?

Bij duaal leren leer je op school én zet je die kennis direct om in praktijk. Je hebt een beperkt aantal uren per week les op school. Minstens 20 uur per week leer je actief op de werkvloer; hiervoor krijg je een vergoeding van ongeveer 549 euro per maand. Na het gunstig doorlopen van een duaal opleidingsjaar, krijg je het diploma secundair onderwijs.

Het standaardtraject voor de opleiding Verzorgende/Zorgkundige Duaal (Se-n-Se) is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie(s):

  • zorgkundige (niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur).

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan je worden na deze opleiding?

Zorgkundige en verzorgende zijn knelpuntberoepen. Je kan ook de slag als gezinshelper, polyvalent medeweker in zorginstellingen (in ziekenhuizen, klinieken, woonzorgvoorzieningen, revalidatiecentra,…) of in de thuishulp.