Leer op school én op de werkvloer

Bij duaal leren leer je op school én op de werkvloer. Zo doe je ervaring op die in de toekomst goed van pas komt bij je zoektocht naar een job. 

Je krijgt ook een realistisch beeld van het werkveld, je ontwikkelt heel wat praktische competenties en je leert werken met de nieuwste technologie en modernste infrastructuur. Zo studeer jij af met een stevige voorsprong. 

Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting. 

Een leerling van Werkend Leren Antwerpen zit in een auto.

De school helpt  je om een werkplek te vinden. Wij hebben een heleboel partners waarmee we regelmatig samenwerken. Na een intakegesprek sluiten jij, de school en het bedrijf waar je gaat werken een overeenkomst. 

Wij blijven je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek. 

Wil je bij een specifiek bedrijf aan de slag, dan kunnen we samen het bedrijf contacteren en de opties bespreken. 

Afhankelijk van de duale opleiding die je volgt en van hoeveel uur je zal doorbrengen op de werkplek, verdien je al geld. Dat verschilt dus van opleiding tot opleiding. 

  • Voor een opleiding met minder dan 20 uur per week op de werkplek word je niet betaald. 
  • Voor een opleiding met 20 uur of meer per week op de werkplek, kan je wel worden betaald. Je krijgt dan ofwel een betaalde overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst. 

De bedragen kunnen verschillen, maar liggen rond de 500€/maand afhankelijk van je aanwezigheid en de functie. 

Je bent altijd voltijds bezig:

  • tijdens je proefperiode ben je 4 dagen op school.
  • heb je na je proefperiode geen werk of aanloopfase/stage, dan ben je 4 dagen op school.
  • in een aanloopfase/stage ben je 2 dagen op school en ga je 2 dagen naar je aanloopfase/stage.
  • heb je een job gevonden, dan ben je 2 dagen op school en 3 dagen op je werk of ben je 1 dag op school en 4 dagen op je werk.

Bij een stage oefen je op de werkplek de competenties die je op school leerde. Bij duaal leren verwerf je ook nieuwe competenties op de werkplek, en doe je dat in het kader van een opleidingsplan. In principe breng je bij duaal leren ook meer tijd op de werkvloer door dan bij een stage.  

Zowel in het gewoon voltijds secundair onderwijs (in combinatie met stages) als in duaal leren behaal je hetzelfde diploma en dus dezelfde beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties.

Werkend Leren Antwerpen heeft een groot aanbod aan duale studierichtingen. Op deze website kan je ze allemaal ontdekken. 

Heb je nog vragen of twijfel je over je studiekeuze? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder. 

Afbeelding
Een leerling van Werkend Leren Antwerpen staat in een kledingwinkel.