Jaar:
5de jaar
6de jaar
Studiedomein:
STEM
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Duaal

Over deze opleiding

Wat is de studierichting Fietsinstallaties Duaal?

In de opleiding Fietsinstallaties Duaal combineer je (als je een werkplek vindt) normaal gezien 2 dagen op school met 3 dagen op de werkvloer. Zo zet je je kennis onmiddellijk om in praktijk. Dit is de ideale situatie, maar het hangt van je werkplek af of deze ideale regeling kan gevolgd worden. Als je kan werken, gebeurt dit volgens de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van de sector. Je krijgt alle nodige info daarover via de school.

Deze opleiding wordt georganiseerd in het eerste en tweede leerjaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied Auto.

Het standaardtraject voor de opleiding Fietsinstallaties Duaal is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie(s):

  • Beroepskwalificatie bk-0480-1 fietstechnicus
    • niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Lees op deze pagina van de overheid wat beroepskwalificaties juist zijn.

Wat leer je in deze opleiding?

(elektrische) Fietsen, aanverwanten en hun toebehoren op vraag van de klant:

  • op te bouwen
  • ze af te stellen volgens constructeurvoorschriften
  • ze te onderhouden
  • storingen te zoeken
  • onderdelen en uitrusting te herstellen en te vervangen
  • De diagnose en herstelling van mechanische en elektrische/elektronische componenten uit te voeren aan non-, semi- en full-intelligent elektrische fietsen en aanverwanten.
  • Je opdrachten uit te voeren volgens de veiligheidsvoorschriften en regelgeving om ze rijklaar te maken.

Onder 'aanverwanten' verstaan we bijvoorbeeld: aanhangwagens, eenwielers, rolstoelen, go-carts, e-steps, hoverboards, monowheels, e-skateboards, … Wanneer er in de tekst 'fiets(en)' vermeld staat, bedoelen we hier telkens 'fiets(en) en aanverwanten' mee.

De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen binnen de context van fietsen en elektrische fietsen en, indien aanwezig op de werkplek, binnen de context van aanverwanten.

Lesplaats(en)

Wat na deze opleiding?

Wat kan ik doen na deze opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar, tenzij jouw individuele leerweg een andere duurtijd nodig heeft. Als je deze succesvol hebt afgerond kan je dus aan de slag als Fietsenmaker of hersteller bij een onder andere groothandels in fietsen (en aanverwanten), kleine speciaalzaken in fietsen (en aanverwanten), maar ook bij bijvoorbeeld technische afdelingen van bedrijven waar in-house aan fietsen wordt gewerkt.

Je kan ook als zelfstandig fietsenmaker/fietshersteller aan de slag. Deze opleiding bereidt je echter enkel voor op het praktische luik, niet op zelfstandigheid. Het is daarom aan te raden om bijkomende scholing rond een job als zelfstandige te volgen vooraleer je daarmee start.