Jaar:
7de jaar, Se-n-Se en Graduaat
Studiedomein:
Voeding en Horeca
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Duaal

Over deze opleiding

Wat is de studierichting Kok Duaal (Se-n-Se)?  

In de opleiding Kok Duaal (Se-n-Se) combineer je (als je een werkplek vindt) normaal gezien 2 dagen op school met 3 dagen op de werkvloer. Zo zet je je kennis onmiddellijk om in praktijk. Dit is de ideale situatie, maar het hangt van je werkplek af of deze ideale regeling kan gevolgd worden. Als je kan werken, gebeurt dit volgens de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van de sector. Je krijgt alle nodige info daarover via de school.   

De opleiding kok duaal wordt georganiseerd als een 7de leerjaar gericht op instroom arbeidsmarkt van de derde graad beroepssecundair onderwijs binnen het studiegebied Voeding.  

Het standaardtraject voor de opleiding kok duaal is gebaseerd op de volgende beroepskwalificatie:  

  • Beroepskwalificatie bk-0252-4 kok, niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur  

Wat leer je?  

Naast algemene vakken leer je ook specifiek:  

  • kooktechnieken toepassen om ingrediënten te verwerken tot warme en koude keukenbereidingen 
  • gerechten creëren conform de bedrijfsformule 
  • meedenken over de samenstelling van de kaart en technische fiches opstellen 
  • keukenprocessen opvolgen en de organisatie van de keuken regelen 
  • constant de kwaliteit van het werk en de gerechten verbeteren 
  • voorraden beheren om een goede dienstverlening te garanderen en een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren aan de gast 

De opleiding is een Se-n-Se (secundair-na-secundair) of specialisatiejaar en duurt 1 schooljaar, tenzij jouw individuele leerweg een andere duurtijd nodig heeft. Als je deze succesvol hebt afgerond kan je dus aan de slag als kok.  

Lesplaats(en)