Jaar:
3de jaar
4de jaar
Studiedomein:
STEM
Finaliteit:
Arbeidsmarktgerichte finaliteit
Duaal

Over deze opleiding

De opleiding monteur sanitaire en verwarmingsinstallaties duaal combineert een schoolcomponent en een werkplekcomponent. De combinatie van schoolcomponent met werkplekcomponent omvat minimaal 28 opleidingsuren per week. De opleiding situeert zich op het niveau van de tweede graad beroepssecundair onderwijs omwille van de koppeling met de verplichte algemene vorming met het oog op het behalen van een bewijs van onderwijskwalificatie van niveau 2 binnen het domein STEM.

Het standaardtraject voor de opleiding monteur sanitaire en verwarmingsinstallaties duaal is gebaseerd op de volgende deelkwalificatie(s) of beroepskwalificatie:

  • Deelkwalificatie monteur centrale verwarmingsinstallaties uit de beroepskwalificatie monteur installatietechnieken
    • niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur
  • Deelkwalificatie monteur sanitaire installaties uit de beroepskwalificatie monteur installatietechnieken
    • niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Wat leer je exact?

In de opleiding monteur sanitaire en verwarmingsinstallaties duaal leer je leidingen, kanalen, toestellen en toebehoren van sanitaire en centrale verwarmingsinstallaties monteren en plaatsen voor een residentieel (wonen) of niet-residentieel gebouw in functie van de indienststelling.

Je moet je opleidingstraject vervullen binnen 2 verschillende contexten: namelijk centrale verwarmingsinstallaties en sanitaire installaties.

Duaal leren

Je combineert het beste uit 2 werelden: leren op school en leren op de werkplek. 
Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school. Praktijkgerichte kennis en relevante werkervaring ontwikkel je in een echt bedrijf.
Het bedrijf en de school overleggen op regelmatige basis en spreken af waar je wat kan leren. Zo krijg je in een minimum aan tijd een sterke theoretische basis en een flinke dosis praktijkervaring mee en ontwikkel je tijdens je studies relevante ervaring op de werkplek.

Lesplaats(en)